• Privacy World Facebook
  • Privacy World Instagram

Ndiqni botën e privatësisë - 

Dokumentet e Qipros

cyprus-papers

Dokumentet e Qipros

Në një kohë kur pabarazia globale e të ardhurave është në rritje, gazetarët investigativë i besojnë rregullisht proverbit të vjetër se paratë korruptojnë dhe gazetat e Qipros nuk ishin përjashtim. Me deponitë e shumta të të dhënave që hedhin dritë mbi llogaritë në det të hapur që mbrojnë miliarda dollarë nga taksat dhe publiku bëhet më i vetëdijshëm për privilegjet që i ofrohen elitës më të pasur, Al Jazeera tani ka ekspozuar sesi kriminelët e pasur po luajnë sistemin për të hyrë në tregjet dhe mbrojtjen e BE-së. Në vitin 2020, hetuesit që punonin për Al Jazeera zbuluan një grumbull dokumentesh në lidhje me Programin e Investimeve Qytetare të Qipros. Nëpërmjet këtyre dokumenteve, u bë e qartë se individë të pasur nga e gjithë bota – duke përfshirë kriminelë dhe liderë autoritarë – po përdornin ndikimin e tyre financiar për të blerë pasaporta të BE-së dhe për të fituar akses në mbrojtjen që u jepet qytetarëve të BE-së. Ashtu si Panama Papers, Pandora Papers, dhe Paradise Papers, Dokumentet e Qipros ekspozojnë elitën globale dhe përpjekjet e tyre të vazhdueshme për të anashkaluar ligjet që njerëzit e përditshëm u përmbahen. Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë se çfarë zbuluan Dokumentet e Qipros dhe do të zbërthejmë pse ato kanë kaq shumë rëndësi.

Çfarë përmbajnë Dokumentet e Qipros?

cyprus-papers3

Dokumentet e Qipros janë një koleksion prej më shumë se 2500 dokumente të zbuluara që janë marrë nga Al Jazeera në vitin 2020. Dokumentet i përkasin të ashtuquajturave të QiprosPasaportat e Artë” skemë, e cila u jep nënshtetësinë e BE individëve që kryejnë një investim financiar në vend. Skema, e cila u prezantua në vitin 2013, thuhet se ka gjeneruar 4 miliardë euro për Qipron. Megjithatë, dokumentet e zbuluara sugjerojnë se skema është përdorur nga individë me prejardhje të dyshimtë për të fituar akses në BE. Konkretisht, dokumentet implikojnë 119 politikanë, biznesmenë dhe kriminelë nga 74 vende që kanë përdorur skemën për të marrë pasaporta qipriote. Lista e individët e përfshirë në skemë përfshin djalin e Presidentit të Guinesë Ekuatoriale, Teodoro Nguema Obiang Mangue, si dhe vëllain e Presidentit të Kazakistanit, Nursultan Nazarbayev. Përveç politikanëve dhe biznesmenëve, në listën e individëve të implikuar në skemë janë edhe individë me lidhje me krimin e organizuar. Për shembull, një nga individët e përmendur në dokumente është Vitaly Orlov, një biznesmen rus i cili është dënuar për pastrim parash në Shtetet e Bashkuara. Dokumentet implikojnë gjithashtu një numër individësh të sanksionuar nga qeveria e Shteteve të Bashkuara, si Kirsan Ilyumzhinov, një biznesmen rus i sanksionuar për përfshirjen e tij në konfliktin sirian, si dhe një anëtar i familjes bin Laden.

Pse kanë rëndësi letrat e Qipros?

Ananiev Nikolay

Dokumentet e Qipros kanë rëndësi sepse ato hedhin dritë mbi mënyrën se si elitat globale janë në gjendje të përdorin pasurinë e tyre për mbrojtje në një mënyrë që qytetarët e zakonshëm nuk munden. Duke paguar thjesht $2.5 milion, kriminelëve, terroristëve dhe diktatorëve u është dhënë akses i drejtpërdrejtë në botë ekonomia e tretë më e madhe, me vetëdijen se ka gjasa të pastrojnë paratë e tyre të pista atje. Kjo gjithashtu vjen në një kohë kur pabarazia e të ardhurave po rritet globalisht. Vitet e fundit, ka pasur një sërë depozitimesh të konsiderueshme të dhënash që kanë zbuluar llogaritë në det të hapur të individëve më të pasur në botë, si p.sh. Dokumentet e Panamasë dhe Dokumentet e Parajsës, të cilat të dyja zbuluan se një numër liderësh botërorë po përdornin llogaritë në det të hapur për të investuar dhe për të fshehur pasurinë e tyre nga taksat. Në vazhdën e publikimit të dokumentit, Al Jazeera ka vënë në dukje se Dokumentet e Qipros ngrenë pyetje serioze në lidhje me kujdesin e duhur të kryer nga autoritetet qipriote gjatë dhënies së shtetësisë. Duke i dhënë pasaporta kujtdo që është i gatshëm të paguajë, qeveria qipriote padashur u ka sinjalizuar elementëve kriminalë të botës se do të pranojë sjelljen e tyre për sa kohë që ata kanë para për të investuar.

Çfarë ka bërë Qipro për të adresuar këto çështje?

cyprus-papers2

Dokumentet e Qipros vijnë në një kohë kur Bashkimi Evropian po përballet me një sërë sfidash, duke përfshirë Brexit-in, rritjen e nacionalizmit dhe pandeminë e koronavirusit. Ndërsa Bashkimi Evropian përballet me këto sfida, Dokumentet e Qipros japin një kujtesë të rëndësishme të nevojës për reforma. Në përgjigje, Komisioni Evropian ka nisi një hetim në skemë, veçanërisht nëse Qiproja ka vepruar në përputhje me rregulloret e BE-së. Në një deklaratë, Komisioni tha se do të “vlerësojë nëse dhënia e shtetësisë qipriote në këmbim të investimeve financiare është në përputhje me rregullat e BE-së”. Hetimi i Komisionit është ende në vazhdim, por Dokumentet e Qipros kanë pasur tashmë një sërë pasojash. Për shembull, në tetor 2020, parlamenti i vendit votoi për shfuqizoni skemën, ku qeveria thotë se do të zëvendësohet me një program “më të rreptë”. Për më tepër, një numër individësh që kishin marrë pasaporta qipriote përmes skemës, i kanë pasur ato i hiqet shtetësia, duke përfshirë 9 oligarkë rusë, 8 politikanë të lidhur me partinë e vetme në pushtet të Kamboxhias dhe 5 biznesmenë kinezë. Ky numër që atëherë është rritur në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës në përputhje me Sanksionet e BE-së kundër Federatës Ruse.

A janë të mjaftueshme reformat e Qipros?

cyprus passport

Megjithë veprimet ligjore të ndërmarra nga BE kundër skemës së Pasaportës së Artë, Qipro vazhdoi të nderojë dhjetëra pasaporta të dhëna investitorëve të dyshimtë nga e gjithë bota. Shumë prej këtyre individëve konsideroheshin të ekspozuar politikisht, të prirur për ryshfet ose madje ishin dënuar për një krim. Sidoqoftë, askush nuk ka qenë i dënuar për një krim si rezultat i programit të pasaportës së artë dhe shumica e përfituesve të pasaportës vazhdojnë të gëzojnë përfitimet e investimeve të tyre. Me përjashtim të disa individëve të përzgjedhur të sanksionuar sipas ligjit të BE-së dhe Amerikës, pothuajse të gjithë fituesit janë lejuar të mbajnë pasaportat e tyre. Që nga publikimi i Dokumenteve, BE-ja nuk ka qenë në gjendje ta ndalojë këtë praktikë, por Qipro ka premtuar për të mos rivendosur skema. Megjithatë, sidoqoftë, Malta, Belgjika, Austria, Greqia, Italia dhe disa vende të tjera të shquara evropiane vazhdojnë të ofrojnë viza dhe pasaporta të ngjashme të Artë.

Përfundimi rreth Dokumenteve të Qipros

Dokumentet e Qipros janë një shembull kryesor i gazetarisë investigative që kërkon llogari. Duke hedhur dritë mbi botën e errët të llogarive në det të hapur dhe skemave të shtetësisë, Dokumentet e Qipros kanë bërë presion mbi BE-në për të shtrënguar rregullat dhe rregulloret e saj. Dhe ndërsa pasojat janë ende në vazhdim, Dokumentet e Qipros kanë pasur tashmë një sërë ndikimesh të prekshme.

Dallimi në botën e privatësisë

pw logo

Siç mund ta shihni, njerëzit mbeten të qartë kur bëhet fjalë për mbajtjen e investimeve të tyre (shtetësinë e sapo fituar), pa marrë parasysh sa ekspozim merr programi në të cilin keni marrë pjesë. Duke thënë këtë, mbajtja e emrit tuaj jashtë gazetave është GJITHMONË një ide e mrekullueshme. Këtu në Privacy World, ne bëjmë absolutisht gjithçka për të siguruar që pa marrë parasysh çfarë rrjedhjeje CBI-ja juaj ose programe të tjera të miratuara nga qeveria me të cilat keni qenë të përfshirë; emri juaj nuk do të shfaqet askund dhe se identiteti juaj është i mbrojtur. Duke u bërë klienti ynë, ju do të gëzoni këtë privilegj që shkon përtej marketingut të programeve të CBI për ju. Ne vlerësojmë rastin tuaj individual dhe ju ofrojmë zgjidhje të personalizuara që do të krijojnë mbrojtjen përfundimtare të identitetit për ju dhe familjen tuaj. Dëshironi të dini më shumë se si ne zhvillojmë biznes? Lexoni më shumë mbi filozofinë tonë të "Mendo pak, shko i madh!“.

Aktualisht kemi JO KLIENT raportohet të jetë ekspozuar në këtë rrjedhje.

Pse nuk u prekën fare?

Përgjigja për ta zbuluar është duke kontaktuar kompaninë tonë tani për nevojën tuaj të ardhshme për vendbanim ose shtetësi. Konsulentët tanë dhe ekspertët ligjorë përgatisin me porosi një zgjidhje për ju që jo vetëm që arrin atë që kërkoni, por e bëjnë atë duke pasur parasysh nivele shtesë të privatësisë së integruar, në mënyrë që edhe nëse sekreti të zbulohet, do të keni një shans të jashtëzakonshëm që të mos duke u ekspozuar. Punoni me ne dhe merrni të gjithë privatësinë ligjore dhe strategjike që mund të arrini në këtë ditë dhe moshë. Bashkohuni me ne dhe shikoni ndryshimin që Privacy World mund të sjellë në jetën tuaj!

sqAlbanian